El Viacrucis del Carrer Major


Una de les característiques que criden del Carrer Major de l’Hospitalet són les diferents rajoles dedicades al Via Crucis que hi han disseminades per les façanes del principal carrer de la ciutat.

viacrucis I 120213

Estació nº I el 12/02/13

 Aquestes composicions de rajoles estan dedicades als diversos episodis del calvari de Jesucrist durant la Setmana Santa, i si bé no són molt antigues en ser del segle XX, són immediatament posteriors a la Guerra Civil i són una expressió d’art popular hospitalenc.

Estació nº IV

Estació nº IV el 12/2/13

 En el seu inici, el Viacrucis de l’Hospitalet estava format per 14 “estacions” cadascuna formades a la seva vegada per una dotzena de rajoles policromades que estaven enganxades a diverses façanes del carrer a una alçada d’uns 3 metres respecte el nivell del carrer, ja que era important que es tinguessin prou a la vista dels vianants que seguien la processó del Via Crucis que es feia el Divendres Sant.

Estació nº VI

Estació nº VI el 12/02/13

 En aquesta processó, es treia una imatge de Crist de l’església de Santa Eulàlia de Mèrida, i davant de cada estació, el mossèn llegia una pregaria concreta per cada parada, que era introduïda i conclosa per unes petites oracions estandaritzada. D’aquesta forma es resseguien les 14 estacions i s’anava fent la processó que concloïa de nou dins de l’església.

Estació nº VII

Estació nº VII el 12/2/13

 Les 14 estacions originàriament estaven repartides pel Carrer Major i Enric Prat de la Riba fins a la Plaça Anselm Clavé, però amb el pas del temps i les reformes urbanístiques de la ciutat, avui dia, només podem trobar 4 de les 14 estacions originals i únicament al carrer Major. De fet, en no estar protegit de cap forma per part de les administracions, cada propietari o comunitat, a efectes legals, és el propietari de cadascuna de les estacions, i responsable en última instància del seu destí, el que ha propiciat la desaparició del 70% de les estacions originals.

Estació VIII a l'antiga seu del Sindicato Vertical

Estació VIII a l’antiga seu del Sindicato Vertical

 Sigui com sigui que el Via Crucis te les estacions establertes per l’Església i això no admet gaires variants, la seva ubicació si, i una de les característiques del Viacrucis de l’Hospitalet és que hi ha una certa irregularitat en la seva disposició. Malgrat tot, gràcies al treball entre 2004 i 2006 d’en Jaume Alicart, un senyor gran de l’Hospitalet mort fa uns anys, tenim constància de la ubicació d’algunes d’aquestes estacions actualment desaparegudes.

Estació

Tema / Ubicació

I

JESÚS ÉS SENTENCIAT A MORT

C./ Major/ Barberia Pinol / Casa del Manel Bernader (C. Major, nº 46)

II

CARREGAT AMB LA CREU

Ubicació desconeguda

III

CAU PER PRIMERA VEGADA

Ubicació desconeguda

IV

TROBA LA SEVA MARE

C./ Major / Placeta de la Constitució (Plaça de la Constitució, nº6)

V

EL CIRENEU LI AJUDA

Ubicació desconeguda

VI

TROBADA AMB LA VERÓNICA

C. Major. Abans Sabateria Jove. Davant de l’església. (Desapareguda el 2006, reinstal·lat el 2009)

VII

CAU PER SEGONA VEGADA

C./Major. Tenda Sra. Matilde (C. Major nº 5)

VIII

CONSOLA A LES SANTES DONES

C./ Enric Prat de la Riba nº 333, Antic Sindicat Vertical, (Edifici desaparegut per obertura Rambla)

IX

CAU PER TERCERA VEGADA

Ubicació desconeguda

X

ES RIFEN LES VESTIDURES I LI DONEN FEL I VINAGRE (no existeix any 2006)

C./ Enric Prat de la Riba, nº 243 Ferreteria ACAB (Nou edifici construït el 2007)

XI

EL CLAVEN A LA CREU

Ubicació desconeguda

XII

MORT A LA CREU

Ubicació desconeguda

XIII

JESÚS ÉS DAVALLAT DE LA CREU (desapareguda el 2010)

C./ Enric Prat de la Riba, nº 306, Casa de Just Oliveras (Façana renovada el 2010)

XIV

ÉS POSAT AL SEPULCRE

Ubicació desconeguda

 De totes les originals, a data d’avui, només n’existeixen 4, més concretament les estacions I, IV, VI i VII. La pèrdua més recent va ser la nº XIII, la que estava ubicada a la façana de Ca n’Oliveras, la qual, quan es va haver de rehabilitar la façana el 2010, es va treure l’estació per a mostrar un esgrafiat que havia estat ocultat per les rajoles. El problema afegit és que, en ser un edifici protegit, no es permeté que tornés al seu lloc original, quedant a criteri dels propietaris una nova ubicació o bé una cessió al Museu d’Història de la ciutat, que, en acabat, cap de les dues opcions no s’ha produït.

Estació nº X

Estació nº X el 24/2/04

 En vistes d’aquesta evident indefensió d’un element patrimonial identificador de la societat civil hospitalenca del segle XX, des de PERSEU hem demanat oficialment a l’Ajuntament la inclusió d’aquests conjunts de rajoles dins del catàleg patrimonial de la Ciutat i així donar-los una figura legal de protecció que asseguri la seva preservació i divulgació per a les generacions futures. La bona notícia és que s’ens ha comunicat un seriós interès de que en la propera revisió del PEPPA (Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic) s’incloguin les estacions del Viacrucis.

Estació nº XIII el 24/2/04

Estació nº XIII el 24/2/04

 Esperem que així sigui, i des de PERSEU estarem a l’aguait.

-Ireneu Castillo-

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s