Acollidora, la cançó oblidada dedicada a l’Hospitalet


A Perseu ens dediquem a preservar i divulgar tot el patrimoni de l’Hospitalet, ja sigui històric, cultural, natural o de qualsevol altra mena que se us pugui passar pel cap.  Normalment fem esment al patrimoni immoble, donat que és el que la gent relacionem més amb el mot “patrimoni”, però n’hi ha de molt altres tipus, cas del patrimoni musical, i en aquest cas, des d’Anselm Clavé a “A Medianoche”, passant per “Los Manolos”, no en som exactament pobres… encara que no poques vegades ens oblidem d’ell.

Efectivament, un d’aquests exemples és una cançó que es va dedicar a la Ciutat de  l’Hospitalet fa uns anys, i que ha desaparegut completament de la memòria i dels arxius de la ciutat, malgrat que va ser composada en commemoració del 75è aniversari de l’obtenció del títol de “Ciutat” de mans d’Alfons XIII, pel conegut grup musical “Los Manolos” l’any 2000 i anomenada “Acollidora”.

Aquesta cançó, una rumba catalana dedicada íntegrament a l’Hospitalet i els seus barris, està escrita en català i castellà i va ser interpretada en públic per primer cop el 28 d’abril de l’any 2000 pels llavors anomenats “Los Manolos 2000” (format per tres “supervivents” de l’antic grup), en els actes de la 6ena edició dels Premis L’Hospitalet.

Durant la cerimònia de lliurament de premis es va interpretar la cançó, i es va repartir un single en CD a tots els assistents. Després d’aquesta posada de llarg, la cançó va desaparèixer totalment del panorama hospitalenc, fins al punt que no hem trobat ha cap referència ni escrita ni sonora al tema, tret d’un PDF de la revista L’Hospitalet del dia 15 de maig de 2000 en que es fa esment de l’esdeveniment.

Gustos musicals a part, creiem que aquesta cançó mereix tenir el seu espai dins de l’imaginari cultural i col·lectiu de l’Hospitalet, i per tal de que no es perdi l’hem pujat a la xarxa , acompanyada amb un improvisat fons d’imatges de la nostra ciutat.

-Ireneu Castillo-

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s