Manifest

MANIFEST FUNDACIONAL EN FAVOR DE LA CREACIÓ DE LA

Associació per la Defensa del Patrimoni de l’Hospitalet de Llobregat

« PERSEU »

Considerant que:

El patrimoni històric i cultural de les ciutats és part de la memòria de les pròpies metròpolis i dels seus habitants, i la seva conservació, un compromís que obliga als ciutadans i als polítics que democràticament els representen a defensar i a preservar activament els bens comunals. Això és així, car el patrimoni, a més d’una forma objectiva i empírica d’estudiar la història de totes les societats que ens han precedit en el temps, així com les seves relacions econòmiques, socials, polítiques i culturals, és també una riquesa que els nostres predecessors han dipositat a les nostres mans per a que les traspassem, en les millors condicions possibles, com a llegat per a les generacions futures.

Tenint en compte que:

La conservació del patrimoni històric i cultural de les ciutats i pobles d’un país no només afecten a la vida íntima de cada àmbit urbà, sinó que la suma de les riqueses patrimonials de cada població individual conforma el patrimoni nacional i mundial conjunt, ajudant a la seva vegada a conformar la personalitat i la idiosincràsia de la comunitat humana a la qual pertany i, per extensió, a la humanitat en el seu conjunt.

Creient que:

L’educació dels ciutadans, encaminada cap a la valoració i estimació del seu Patrimoni Natural, Històric i Cultural, és una de les claus de qualsevol política activa en pro de recuperar la iniciativa en l’àmbit de la conservació preventiva dels valors patrimonials de la comunitat.

Sabent que:

A l’Hospitalet de Llobregat la conservació del patrimoni per part dels responsables municipals, no poques de les vegades ha estat una labor purament estètica encarada a guardar les formes davant la ciutadania i que aquesta irresponsabilitat ha ocasionat pèrdues irreparables per al conjunt del Patrimoni Natural, Històric i Cultural de la ciutat.

Decidim que:

Per a remoure tots aquest obstacles nascuts d’interessos poc ètics o, en alguns casos, directament il·lícits, per tal d’obtenir guanys econòmics de forma incontrolada encara que allò malmeti la fesomia, el paisatge i la sostenibilitat futura del model de ciutat tant ambiental com de recursos de la nostra ciutat, s’ha de crear una entitatintegrada per ciutadanes i ciutadans lliures (compromesos, sensibles i actius) que es dediqui a difondre, en l’àmbit de la ciutat de l’Hospitalet, la necessitat de desenvolupar noves polítiques respectuoses, sostenibles i globals que posin els interessos culturals i de benestar dels ciutadans per davant de la rendibilitat financera i de negocis obscurs al marge d’una qualitat de vida que en no pocs cops, hipòcritament, s’assegura promoure.

Per això, nosaltres, els i les sotasignants d’aquesta Declaració de Principis, creem i instituïm l’Associació per la Defensa del Patrimoni de l’Hospitalet de Llobregat “PERSEU” que es regirà pels Estatuts que figuren a l’annex d’aquest document.

Serà missió de PERSEU”, entre d’altres, assolir:

* L’encàrrec d’adoptar quantes mesures siguin necessàries per a coordinar el control sobre la preservació, tutela, conservació i restauració d’aquells bens tangibles e intangibles que constitueixen el Patrimoni Natural, Històric, Cultural o de qualsevol altra mena de la Ciutat de l’Hospitalet de Llobregat, promocionant la creació d’eines informatives mitjançant les quals es procurarà la divulgació i difusió del coneixement per part de la ciutadania del cens dels bens mobles i el catàleg de bens immobles que integren el patrimoni històric de la Ciutat de l’Hospitalet de Llobregat.

* Promoció, mitjançant accions de rescat, investigació, documentació, conservació, rehabilitació, acreixement i posada en valor dels bens mobles i immobles del patrimoni arquitectònic, arqueològic, paleontològic, etnològic, monumental, natural i artístic hospitalencs.

* Acompanyar i recolzar totes aquelles activitats i/o projectes que comportin la creació de nou patrimoni per a la ciutat.

* Que els partits polítics i el col·lectius que es pressentin a les eleccions exposin un programa sobre el què faran durant el seu mandat (si son elegits) per a la conservació i l’augment del patrimoni històric i cultural de la Ciutat.

* Que es creï un departament específic per al control i seguiment dels projectes urbanístics a fi de que aquests no atemptin contra elements patrimonials identificadors.

* Accions encaminades a que les noves generacions de ciutadans i ciutadanes coneguin, estimin i respectin el llegat patrimonial de l’Hospitalet de Llobregat.

És per tot això que:

Si féssim l’exercici de dirigir una mirada retrospectiva a la tasca de l’administració local de l’Hospitalet en defensa del patrimoni de la Ciutat, el balanç seria desolador, ja que la necessària modernització de la ciutat no ha tingut en compte l’imprescindible conservació dels signes d’identificació que han anat conformant el tarannà particular dels barris que conformen la Ciutat.

És veritat que poca cosa es pot fer ja pels elements identificadors de la nostra ciutat que han desaparegut en els últims anys sota les iconoclastes pales excavadores de l’especulació constructiva, però, malgrat tot, la societat civil hospitalenca te el deure i la responsabilitat de desenvolupar tot un ventall d’accions encarades a que, per una banda, el conjunt de la població sigui conscient dels tresors perduts per sempre (amb monòlits, plaques, actes d’homenatge…) i per una altra, conegui i posi en valor el patrimoni -molts cops amagat entre la mediocritat del gris ciment- que encara queda a la ciutat.

És amb aquest esperit, i amb voluntat ferma de fer-lo realitat, que signem aquest manifest, convidant a sumar-se a aquesta causa a tota persona o entitat que ho desitgi per, d’aquesta forma, aconseguir que l’Hospitalet de Llobregat mantingui viu el seu llegat patrimonial per al gaudi de la seva ciutadania actual i futura.

La Junta Directiva

A L’Hospitalet de Llobregat, gener de 2012

Logo Oficial De Perseu L'H a color

Deixa un comentari