Restes d’una muralla defensiva al costat de la Rambla de l’Hospitalet?


Parlar de muralles i de l’Hospitalet, sembla una mica incompatible encara per a la gent que conegui més o menys la història de la ciutat. Possiblement, les arrels eminentment agràries de la vila i la seva situació a prop de la metròpoli, van fer que no fos un enclavament tan estratègic com per a que tingués una importància militar de primer ordre que obligués a la seva fortificació… o potser si.

Efectivament, va haver una època durant la Primera Guerra Carlina (1833-1840) en la que la vila vella de l’Hospitalet va decidir emmurallar-se com a defensa de les continues incursions militars dels carlistes a la zona.

En aquesta època, la zona del Baix Llobregat, com tantes altres vegades durant la història, va marcar un front de guerra aquest cop entre els partidaris absolutistes del pretendent a la corona Carlos Maria Isidro de Borbón (carlistes) i els partidaris d’Isabel II (liberals), enfrontats entre ells per l’accés al tron un cop esdevinguda la mort de Ferran VII.

Durant l’esdeveniment de la guerra, les escaramusses dels carlins posaven en risc les poblacions del Baix Llobregat, si bé l’Hospitalet no estigué directament afectada per elles. Malgrat tot, els episodis bèl·lics a Sant Boi, Gavà i Viladecans durant maig de 1837 posaren en peu de guerra la població en previsió d’una entrada dels grups carlistes el que va permetre veure de primera mà les severes mancances en matèria defensiva de la vila.

Fou el 15 de juny de 1837 que el ple de l’Ajuntament decidí la fortificació de la vila com a mesura de defensa davant les incursions carlines. S’instal·laren 6 punts fortificats -que s’especula que coincidissin amb unes altres tantes portes d’accés- i es mobilitzà tota la població.

Es tenen constància documental de les dues portes més importants, una anomenada Porta del Riu (d’ubicació desconeguda, possiblement lligada a les recentment descobertes torres de defensa de La Remunta) i l’altra anomenada Porta de Barcelona, la qual es trobava a la confluència de la carretera provincial amb la riera de la Creu, és a dir, al que avui dia és el Carrer Major amb el Carrer de la Riera de la Creu. Curiosament coneixem la ubicació d’aquesta porta perquè el 1838, un dels milicians encarregats de vigilar la porta, va abandonar la guàrdia per anar a robar cols -degut a la misèria que patia- als camps del voltant, saltant per anar i tornar la tàpia de Can Xerricó, que es trobava al costat i el van enxampar.

Arribat aquest punt, i buscant cartografia antiga per ubicar Can Xerricó, que vam trobar el plànol de l’Hospitalet de 1850. En aquest plànol, crida l’atenció, en un traç més gruixut, un element perimetral que casualment podria relacionar-se amb les defenses militars de la vila. La suposició es basaria en la proximitat temporal de la cartografia als fets esmentats, així com a l’encara vigència de les mateixes defenses, atès que les Guerres Carlines encara afectaven el país durament: la Segona Guerra Carlina tot just acabava de finalitzar (1846-1849) i encara hi hauria una tercera posterior.

Ubicació de la Porta de Barcelona al plànol del 1850

Ubicació de la Porta de Barcelona al plànol del 1850

Si mirem en detall la cartografia de 1850 a la zona de la Porta de Barcelona, resulta que podem reconèixer algunes de les construccions que encara avui existeixen, i si les observem en viu i en directe, ens portem la sorpresa de que, sota una part escrostonada de la paret que dona a la Riera de la Creu de la casa del Carrer Major, nº 1, veiem un mur que segons l’opinió dels especialistes de PERSEU podria correspondre a l’època de construcció de la muralla de 1837.

Edifici encara existent el 2013

Edifici encara existent el 2013

En opinió d’en Roger Molinas, arqueòleg de PERSEU, aquesta paret es troba formada per al menys dues unitats muràries clarament diferenciades:

A la part superior veiem com el parament es troba composat per maons disposats a soga i lligats amb morter de ciment. Aquesta és la paret de l’edifici actual i correspon a una tècnica constructiva pròpia de la segona meitat del s.XX.

Vista de la façana de Riera de la Creu de l'edifici del Carrer Major, nº1.

Vista de la façana de Riera de la Creu de l’edifici del Carrer Major, nº1.

Aquesta part, però, es troba sobreposada i reaprofitant una unitat murària anterior, situat a la base de la paret amb un parament clarament diferenciat, format per pedres calcàries de mida i forma irregular, entre les que hi podem observar algun carreuó escairat de forma rectangular, lligades amb un morter groguenc de calç i sorra. Aquesta tècnica constructiva data, al menys, amb anterioritat a la meitat del segle XIX amb l’ús generalitzat del morter de calç blanca i el maó, emprats de forma generalitzada durant la primera industrialització.

Vista de la façana de Riera de la Creu de l'edifici del Carrer Major, nº1.

Vista de la façana de Riera de la Creu de l’edifici del Carrer Major, nº1.

Ambdues unitats muràries es troben actualment recobertes per la cara externa amb una capa de ciment, que correspondria a alguna reparació o restauració recent.

Vista de la façana de Riera de la Creu de l'edifici del Carrer Major, nº1.

Vista de la façana de Riera de la Creu de l’edifici del Carrer Major, nº1.

Aquesta informació arqueològica significaria, per tant, que la part inferior de la paret que actualment podem veure a tocar de la Rambla, al davant del Casino del Centre, podria ser perfectament una resta d’aquesta muralla defensiva de 1837 i que estaríem davant d’una resta històrica de primer ordre de la ciutat, la qual s’haurà de documentar, protegir i divulgar convenientment.

Qui va dir que l’Hospitalet no tenia història?

-Ireneu Castillo-

One response to “Restes d’una muralla defensiva al costat de la Rambla de l’Hospitalet?

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s