Combatent la desmemòria


  • L’associació Perseu denuncia “l’escàs interès”del consistori a l’hora de preservar el patrimoni local
  • Dijous passat diverses persones i entitats de l’H van constituir un grup en defensa dels béns històrics

L’Hospitalet no és una ciutat que destaqui pel seu patrimoni arquitectònic o monumental, cosa que no vol dir que no en tingui. “El carrer Xipreret del barri del Centre està basat en camins romans que conduïen a poblacions properes”, posa com a exemple, entre molts altres, a Línia l’Hospitalet Ireneu Castillo, president de Perseu, una associació que defensa el patrimoni de la ciutat.

Tanmateix, molt sovint la defensa i conservació d’aquest patrimoni local no és l’adequada. L’estat d’abandonament d’algunes zones de gran importància històrica de la ciutat, com la masia de Can Rigalt “una edificació amb un estil únic a Europa”, assegura Castillo, o la polèmica desfermada per la preservació del Canal de la Infanta fa pocs anys, deixen entreveure ‘l’escàs interès”, tal com diu Castillo, de l’Ajuntament en la conservació d’aquest patrimoni històric.

“Gràcies a la plataforma veïnal “Protegim el Canal de la Infanta” es va poder salvar, tot i que desvirtuada, aquesta construcció hidràulica de principis de segle XIX”, declara Castillo, que en aquest sentit creu que “la preservació del patrimoni hauria de ser de l’ajuntament i no esperar que la gent es mogui per defensar la història local”. Per assolir aquest objectiu, dijous passat es va constituir al local del Centre d’Estudis el Grup de Patrimoni de la Taula de Cultura del Consell de Ciutat, una iniciativa que vol aplegar entitats i persones amb capacitat real d’intervenció sobre el tema del patrimoni.

MARCAR LES DIFERÈNCIES

Fa dues setmanes, l’arquitecte i urbanista Oriol Bohigas va tomar a proposar l’annexió de l’Hospitalet a Barcelona, una possibilitat que l’alcaldessa, Núria Marin, va rebutjar rotundament. En aquest sentit, Castillo ho té molt clar: “Des del consistori s’esveren per declaracions com aquestes, però per altra banda no fan res per defensar el patrimoni local, que és el que realment marca les diferències amb Barcelona”.

INICIATIVA > “Som la guàrdia del patrimoni”, diu Castillo sobre Perseu, l’associació que presideix. El nom de l’entitat prové del personatge mitològic que va tallar el cap de Medusa, un monstre que convertia en pedra aquells que el miraven als ulls i que és un dels símbols de la ciutat.

Aquesta acció de Perseu va evitar que tot el que és viu, la natura, es convertís en matèria inanimada. Per això, l”objectiu de Perseu és que els pocs elements històrics importants que encara queden a la ciutat no siguin arrabassats per la “desaforada política constructora” duta a terme per l’administració, segons afirmen. L’origen d’aquesta plataforma cal buscar-lo a la plataforma “Protegim el Canal de la Infanta”, una altra iniciativa d’arrel veïnal.

“Els ciutadans necessiten conèixer el lloc on viuen per poder-lo estimar”, afegeix Castillo. És per aquesta raó que Perseu intenta donar ressò i fer públiques les accions poc respectuoses envers el patrimoni de la ciutat de l’Hospitalet.

F.Javier Rodriguez
(Línia l’Hospitalet, Juny 2014)

 

Construcció del Pont de La Remunta

Construcció del Pont de La Remunta sobre les restes del Canal de la Infanta (juny 2014)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s