L’arbre més vell de L’Hospitalet, en perill.


Si algú passeja per davant de l’antic pont del Canal de la Infanta que hi ha al final de l’Avinguda Josep Tarradellas, podrà veure com, dalt del talús que separa la terrassa per on passa el tren de l’avinguda, hi ha un gran pi que crida l’atenció pel seu gros tronc i la seva enlairada capçada. Aquesta terrassa te els seus dies comptats ja que forma part de l’infaust ARE de La Remunta, i el seu destí -si res no ho redreça- serà el convertir-se en una impersonal, lletja i, sobretot, innecessària mole de formigó com la que s’està aixecant a tocar de l’escola Busquets i Punset, significant, per tant l’eliminació d’aquest bonic arbre. Això no tindria cap més ressò si no fos que s’ha estimat que aquest arbre te entre 160 y 200 anys, el que significaria que el que s’estaria a punt de matar seria, ni més ni menys, que l’arbre més antic de la ciutat. Una autèntica aberració.

El Pi de La Remunta és un pi blanc (Pinus halepensis), espècie autòctona de les nostres contrades, el qual destaca pels seus 12’40 metres d’alçada, els 12’75 metres d’amplada de capçada i pels 2’60 metres de perímetre de tronc, que es converteixen en 3’75 en el seu contacte amb la terra. L’edat, estimada a partir del perímetre i el creixement anual mitjà d’aquesta espècie ens porta a pensar que, quan aquest arbre va néixer, regnava Ferran VII i l’Hospitalet tenia uns esllanguits 2500 habitants.

Tronc del Pi Blanc de La Remunta

Tronc del Pi Blanc de La Remunta

Que el Pi de La Remunta hagi arribat als nostres dies ha estat fruit de l’atzar i íntimament lligada a l’existència de l’antiga caserna des de principis del s. XIX. Aquest arbre és l’últim testimoni de la comunitat forestal que ocupava tot el llarg del talús que separa el Samontà de la Marina des de més enllà de Sant Joan Despí fins a Barcelona. Aquesta zona, en ser força escarpada, no era directament aprofitable per la pagesia, per la qual cosa es mantenia amb la seva cobertura arbòria original. Amb el transcórrer del temps i de la urbanització desbocada de tota aquesta banda del Baix Llobregat, ha acabat per desaparèixer, però justament aquí, degut a estar aïllada dins del recinte militar i a la vora mateix del talús, l’arbre ha pogut sobreviure des de l’època en que encara els arbres eren capaços de créixer sense ser plantats.

El nostre protagonista ha patit molt degut a l’activitat humana al seu voltant, amb podes més o menys destraleres, embats de la intempèrie i greus ferides que han deixat una marca profunda en la seva escorça. Una escorça que, degut al seu aïllament, manté la típica escata còncava que es poden trobar als individus madurs de la seva espècie al mig del bosc. Un espècimen excepcional al nostre municipi però que, hores d’ara, està sota l’amenaça de la paorosa serra mecànica i que no te cap mena de protecció… bé, com cap arbre al nostre municipi.

Efectivament, l’Hospitalet no te cap arbre protegit ni declarat monumental en el seu terme municipal i, per a més inri, és l’únic municipi del voltant que no te cap arbre protegit amb cap figura de protecció. Barcelona, Esplugues, Cornellà, Sant Joan Despí, El Prat, Sant Boi…fins i tot Badalona tenen com a mínim un arbre que paga la pena conservar, però està vist que aquí, i com passa d’antuvi en aquest municipi, a l’Hospitalet no mereix ser conservat res del seu patrimoni. Doncs serà que no.

Des de l’Associació de Defensa del Patrimoni de L’Hospitalet “Perseu” hem procedit a sol·licitar tant a la Direcció General del Medi Natural de la Generalitat com a l’Ajuntament de l’Hospitalet que el Pi Blanc de La Remunta sigui protegit i declarat monumental, atesa la seva mida, la seva edat, el risc imminent de desaparició i la no existència de cap arbre protegit al nostre municipi. Sol·licitud que mirarem de portar allà on sigui necessari per assegurar la seva supervivència.

Ara per ara, el Pi de La Remunta te molt bona salut, i esperem que el seny imperi i que el nostre minvat patrimoni no hagi de patir la pèrdua d’un arbre que ha estat testimoni mut de l’increïble desenvolupament de la ciutat durant els dos últims segles, i que mereix el reconeixement i respecte de tota la ciutadania de l’Hospitalet.

-Ireneu Castillo-

 

El Pi de La Remunta, possiblement l'arbre més vell de l'Hospitalet, en perill.

El Pi de La Remunta, possiblement l’arbre més vell de l’Hospitalet, en perill.

2 responses to “L’arbre més vell de L’Hospitalet, en perill.

  1. Retroenllaç: Recolzem la protecció del Pi de la Remunta - Canviem LH·

  2. Retroenllaç: Tales masives de l'arbrat a LH - CanviemLH {ICV-EUIA-PIRATES}·

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s