Tornem-hi amb els tornemis!


Qui més qui menys ha tastat algun cop aquesta típica pasta de pastisseria consistent en una pasta de full cilíndrica, fregida, farcida de crema i coberta de sucre a la que actualment a la nostra ciutat se li diu “xuxo”, tot i que en català correcte es diu “xuixo”. Doncs bé, aquest nom no era el que rebia usualment a l’Hospitalet fa unes dècades.

Efectivament, tal i com ens ho corroborà algú de la vàlua i confiança de la Matilde Marcé, actual presidenta de l’Ateneu de Cultura de l’Hospitalet i hospitalenca de pro, a aquesta deliciosa pasta no se li deia així, sinó que el seu nom habitual era el de “Tornem-hi” i amb aquest nom era adquirit a les pastisseries de la nostra ciutat.

Curiosament, en l’actualitat, encara s’utilitza el nom de “tornem-hi” per designar a aquest dolç a Badalona, sent l’únic lloc de l’àrea de Barcelona on encara es manté amb aquest original nom.

L’origen del nom vindria del fet que la quitxalla, en quant que se l’acabaven, i com que estaven tan bons, els hi faltava temps per dir… Tornem-hi a buscar-ne un altre!!”, i d’aquí el nom de “tornem-his”, o substantivitzat col·loquialment en “tornemis

La recepta dels tornemis, segons la tradició badalonina seria la següent:

“Es fan porcions de pasta de brioix de 50 g que amb el corró s’estiren en forma de coca allargada amb la punta de baix molt afinada. Es cargolen de dalt a baix amb una canya o bastonet de fusta cilíndric, que resta dins la pasta. Un cop fermentats es fregeixen amb oli. En calent se’ls treu el bastonet i es deixen refredar. Tot seguit es farceixen de crema amb l’ajut de la mànega pastissera. Per acabar s’arrebossen amb sucre i ja són a punt de menjar. Un esmorzar o berenar de primera.” (extret del blog “Tornemhiada de Badalona“)

No sabem en quin moment es va produir el canvi de denominació de tornemis a xuixos a l’Hospitalet, però és possible que es produís amb les onades migratòries dels anys 60 a la nostra ciutat, que va acabar per arraconar el nom tradicional pel més generalitzat de xuixo, o el seu equivalent castellanitzat “chucho”.

Sigui com sigui, aquesta paraula també forma part del patrimoni hospitalenc i no estaria gens malament que es tornès a generalitzar entre les pastisseries de la nostra ciutat.

Tornem-hi amb els tornemis!

-Ireneu Castillo-

A l'Hospitalet se'n deia "tornemis"

A l’Hospitalet se’n deien “TORNEMIS”

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s