Perseu L’H dóna recolçament a “Aturem BCN world”


A l’associació Perseu L’H donem suport a la plataforma “Aturem BCN world” de Tarragona i al seu manifest que defensa el patrimoni natural i cultural dels terrenys veïns a port aventura, objectes de l’especulació urbanística del projecte bessó d’Eurovegues “Barcelona World”. Us convidem a signar i fer difussió.

http://aturembcnworld.blogspot.com.es/2013/01/manifest-i-recollida-de-signatures.html

Manifest “Aturem Bcn World”

LES ENTITATS I PERSONES SIGNANTS:
Davant la manca d’informació, la poca transparència i les ombres que planen sobre el projecte Bcn World, que el 7 de setembre del 2012 presentà la Generalitat de Catalunya als mitjans de comunicació com al centre d’oci familiar més gran d’Europa, amb “la Caixa” i el valencià Enrique Bañuelos (Veremonte España, S.L.) com a principals promotors. I presenciant la vulneració de les directrius en matèria de participació ciutadana i d’avaluació ambiental d’aquest projecte que es vol instaurar als municipis de Salou i Vila-Seca, però amb repercussions a tot el Camp de Tarragona,MANIFESTEN la seva oposició a l’esmentat projecte per les següents raons:

El Camp de Tarragona necessita apostar per un model territorial basat en el turisme de qualitat i que garanteixi l’eficiència de les infraestructures i equipaments actuals.
El Bcn World suposa trencar amb una aposta per un model de qualitat i per la promoció dels valors culturals i naturals que ens identifiquen. Un projecte com aquest no ajudarà a la creació de riquesa al territori, ja que es tractarà d’un turisme reclòs en un recinte privat, malgastant diners en joc i oci comercial, i sense revertir en el conjunt del territori.
Rebutgem aquest model d’inversions al territori, que venen acompanyades de models d’especulació pura encapçalada per Enrique Bañuelos i la seva capacitat de generar milions de deute i promoure projectes condemnats al fracàs al País Valencià i al Brasil. Tot això, accentuarà encara més la degradació, fragmentació i artificialització que està patint el Camp de Tarragona.
El Cap de Salou constitueix un espai litoral d’alt valor al litoral tarragoní, essent una àrea costanera que permet la connexió natural entre l’interior del Camp i el litoral, albergant hàbitats i espècies de conservació prioritària a nivell europeu. La construcció del Bcn World suposaria l’artificialització completa del Cap de Salou i la impossibilitat de recuperar un dels últims espais litorals del Camp. A més a més, el projecte inclou la creació del Beach Club, un espai amb una platja exclusiva pels clients del Bcn World, una iniciativa que vulneraria clarament la Llei de Costes i l’accés lliure al litoral.
La ubicació del projecte inclou les zones humides de la Pineda, en particular l’espai de la Sèquia Major. Aquesta zona està catalogada com a espai d’interès natural (PEIN) per la Generalitat de Catalunya i forma part de la Xarxa Natura 2000. L’afectació directa sobre la Sèquia Major suposarà més pressió humana i impactes sobre importants hàbitats d’interès comunitari que actualment formen una zona humida on s’hi poden observar una gran varietat de fauna i flora, de la qual se’n destaca una espècie de peix en perill d’extinció pròpia del litoral mediterrani, el fartet.
Grans concentracions de població en aquesta zona no fan més que accentuar el potencial impacte que tindria qualsevol accident químic (fuites de gasos, deflagracions o vessaments) al recinte petroquímic del polígon sud. Els actuals plans de risc químic no estan preparats per assumir aquest increment de població estacional tant accentuat.
Injectar 10 milions de turistes més a l’entorn de Salou i Vilaseca, suposarà el col·lapse de l’abastament d’aigua i energia, així com de les infraestructures viàries. En un territori fragmentat, no ens podem permetre més infraestructures que acabin de destruir el poc entorn natural que queda al Camp.
Bcn World no podrà mai generar 20.000 llocs de treball directes, és materialment impossible i frega l’absurditat. Un model turístic com el proposat pel projecte porta associat llocs de treball precaris, temporals i de baixa qualitat, una corrent que ens portaria de nou a la situació de greu crisi socioeconòmica com l’actual: manca de formació, minimització de l’emprenedoria, reducció de les inversions locals i immediatesa en la situació laboral. A més a més, ningú ens parla dels llocs de treball que es destruiran al turisme local i al sector de l’hostaleria ,que veurà com els possibles clients es concentren en un recinte tancat i no en surten.

Per tots aquests motius demanem als Ajuntaments de Salou i de Vila-seca, així com al Govern de la Generalitat de Catalunya, que retirin el seu suport públic al projecte Bcn World i es comprometin a impulsar el dinamisme del territori amb projectes que aportin qualitat econòmica i laboral, i defensin dels valors culturals i naturals que ens identifiquen.

Assemblea Aturem Bcn World
Camp de Tarragona, 19 de gener de 2013

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s